E-commerce

1Internet je ultimativno okruženje namenjeno korisnicima. Onaj ko drži miš u ruci odlučuje o svemu. Jer, tako je lako otići na neku drugu lokaciju; samo vas jedan klik mišem deli od konkurencije, bilo gde na svetu.

Upotrebljivost je glavno pravilo na internetu. Jednostavno rečeno, ukoliko korisnik ne može da pronađe određeni proizvod, on ga neće kupiti. -- Jakob Nielsen

Statično je dosadno.

Statično ponekad nije dovoljno.

Razvoj interneta omogućio nam je da uvedemo sisteme elektronske trgovine, odnosno kupoprodaje proizvoda i usluga preko elektronskih sistema, kao integralan deo web prezentacija. Ovaj sistem može podrazumevati celokupan proces online trgovine ili bilo koji njegov deo, od razvoja i reklamiranja proizvoda, do njegove kupovine i isporučivanja. Na ovaj način obezbeđuje se prisustvo proizvoda na većem broju tržišta i njegova dostupnost daleko većem broju klijenata nego što bi to inače bio slučaj pri korišćenju standardnih marketinških metoda.

Iskoristili smo faktore kao što su stalno povećanje broja korisnika i otvaranje granica koje nam je omogućio internet kako bismo razvili elektronske ekvivalente kupovine u realnom vremenu, kao što je elektronski prenos novca, online shopping, internet marketing, elektronsko obrađivanje formulara i zahteva, automatsko prikupljanje podataka i slično. Dinamički sadržaji, kao što su ovde pomenuti, odavno su postali mnogo više od dopune statičkih delova web sajtova, evoluiravši u nezaobilazan i neodeljiv deo svake ozbiljne poslovne web prezentacije.

Posebno je zanimljiv sistem za online rezervacije Amadeus, platforma za rezervaciju i prodaju karata putem interneta koju su prihvatile mnoge avio i železničke kompanije, putničke agencije, hoteli i sl.

Na klijentske web sajtove implementirali smo:

  • globalni sistem za online distribuciju (rezervacije i prodaju) karata -- Amadeus E-Retail Booking Engine
  • sisteme za online distribuciju proizvoda (web shop)
  • sisteme za plaćanje preko QVouchera/putem SMS-a
  • sisteme za automatsku naplatu (billing), štampanje i slanje računa klijentima
  • aplikacije za ažuriranje baze klijenata, njihovih servisa i računa
  • web aplikacije za dopunu prepaid SIMM kartica

Takođe smo sproveli:

  • povezivanje na platne procesore (payment gateway)
  • povezivanje na različite sisteme za rezervaciju (booking engine)
  • automatski uvoz i sinhronizaciju podataka o artiklima, cena i stanja na lageru, podataka o klijentima i loyalty karticama
  • uvoz i ažuriranje cenovnika i šifarnika za različite tipove servisa, itd.