cMASS

Nikako ne bi trebalo da pokrećete velike projekte. Treba početi sa malim projektom trivijalne prirode, ali se pritom nemojte ponašati kao da će vaš projekat ikada porasti. Ako dopustite sebi da tako razmišljate, sve ćete previše zakomplikovati, a i postaćete uvereni da je vaš projekat mnogo važniji nego što realno jeste. Ili, što je još gore, možda će vas zastrašiti obim posla koji je pred vama. Počnite sa malim, a usput razmišljajte o detaljima. Ne razmišljajte previše unapred, ne "naduvavajte" stvari. Ako on ne dozvoljava trenutno rešavanje hitnih problema, skoro je sigurno da je vaš program "predimenzioniran", odnosno, da ste ga previše zakomplikovali. Nemojte očekivati od ljudi sa strane da jednostavno "uskoče" da bi vam pomogli. To ne funkcioniše tako. Najpre morate stvoriti nešto što je samo delimično efikasno, a drugi će reći "hej, ovo skoro da rešava moj problem", i zatim će i sami pokušati da ga unaprede. -- Linus Torvalds

cMASS je PHP Framework/CMS koji je MASSVision razvio za sopstvene potrebe. Prvobitno je bio zamišljen kao CMS, ali je, zahvaljujući visokom stepenu modularnosti, poslužio kao osnova za mnogobrojne web aplikacije. Razvili smo preko 40 standardnih modula, kao što su e-commerce, news, galerija, banner system, blog, comments, messenger, itd.

Otkako smo pustili u rad prvu verziju cMASS-a 2003. godine, napravili smo preko stotinu web sajtova i web aplikacija na njemu. U startu je коncipiran kao (pull-based) MVC framework, mnogo pre nego što je to postalo buzzword. Koristi sopstveni ORM (sa interfejsom ka MySQL bazi) i templating engine.

Arhitektura cMASS-a omogućava da više sajtova/aplikacija na jednom serveru koriste isto jezgro, što olakšava održavanje i unapređivanje performansi, kao i dodavanje novih opcija i tehnologija, koje su odmah dostupne na svim cMASS-sajtovima koje hostujemo.

I dalje je u fazi aktivnog razvoja i održavanja. Trenutna verzija je v5.2.60.